Mindthegap

The Valley i London - en seger för folketLondon

Posted by Tomas Gustavsson Fri, October 23, 2015 10:05:05

Blog image
Med tanke på de senaste turerna kring musikpaviljonen
i Officersparken i Hässleholm frågar man sig om folkliga opinioner verkligen kan ändra politiska beslut. Och det kan de vilket jag fick en påminnelse om när jag nyligen besökte fotbollslaget Charlton Athletics hemmaarena The Valley i sydöstra London.

Charlton Athletics är en klassisk Londonklubb med över 100 år på nacken även om man blev professionella först 1919. Man är också unika dels för att man är den enda av dagens klubbar, söder om Themsen, som vunnit någon stor titel (FA-cupen 1947) och varit nära att vinna högsta ligan (tio år tidigare). Men dels också för att man är den Londonklubb som flyttat runt mest under decennierna. ”Eight grounds one home” står det på banderollen där klacken är placerad på läktaren ”The Covered End”. Siemens Medaows, Wollwich Commons, Pound Park, Angerstein Lane, Mountsfields Park, The Valley, och Sellhurst Park har alla varit hemmaarenor men The Valley längst och kärast. Det här före detta kalkbrottet blev fotbollsstadion 1919 och med tiden Englands största när det gällde publikkapacitet. (75 000).

Förfallet började dock efter kriget och efterhand godkändes stadion för allt färre åskådare och när man var nere på 13000 var krisen ett faktum. När John Fryser blev ordförande på 1980-talet bestämdes att Charlton skulle flytta till Crystal Palace och den nedgångna och skuldtyngda ”The Valley” göras om till nöjespark. Men trots att klubben under sju år var husvilla slogs man i högsta ligan och snart började allt högre folkliga rop på ”Return to the Valley” att höras. Supporters samlades på The Valley och samlade skräp och röjde upp och allt verkade också upplagt för detta när stadshuset och politikerna sa nej trots att finansiärer fanns och Charltons styrelse hade svängt ifråga.


Blog image

Nu tog det dock hus i helsike hos den fotbollsintresserade Charlton-befolkningen. Lokalvalen 1990 närmade sig och enfrågepartiet, The Valley Party bildades och ställde upp med kandidater i alla de valkretsar där det fanns politiker som varit negativa till arenan. Valresultatet blev en chock för politikerna. Visserligen inga platser i fullmäktige men 14 838 och tio procent av rösterna. ”Plötsligt” svängde de styrande och ett renoverat och kunde återinvigas i december 1992.

Att sedan lilla Charlton, under succémanagern Alan Curbishley, tog sig till Premier League och stannade där åtskilliga år fullbordade bara den här märkliga askungesagan.

Blog image
Blog image

Reliker från Andra världskrigets LondonLondon

Posted by Tomas Gustavsson Sun, March 08, 2015 08:21:17

En reliefskylt målad på fasaden och med det enkla budskapet "Shelter", alltså skyddsrum, finns fortfarande på flera äldre hus i olika delar av London. Ett högst påtagligt minnesmärke från bombkrigets London 1941-45. Skylten i bloggens huvud är från gatan Lord North Street strax söder om parlamentshuset i Westminster där det fanns källarskyddsrum. Men bland annat på gator som Longmoore Street, St John´s Estate, Druid Street, Porlock Street och Depthford High Street kan man idag hitta liknande "skyltar".

Hemsidan mindthegap.se